October 17, 2012

My Lil'princess 'Hana Azzalea Masjiril'

Syukur Alhamdulillah dengan rezeki yang Allah SWT bagi..

I have given birth to my Lil'princess on 13th Sept 2012 11.14am @ Hospital Likas. Alhamdulillah, segalanya

berjalan dengan lancar dan dipermudahkan olehNYA. i masuk wad 730am selamat bersalin 11.14am secara

normal.Syukur sesangat.



Goshh..i love her so so so muchhhh!!






September 12, 2012

getting ready to treasure every moment of the miracle of motherhood.

Assalamualaikum, 
lama tak update blog ni hehehe :P standard la tu MALAS. anyway at tis moment i tgh tak 
sabar nak menunggu my Lil'princess insyallah. i am 37 weks pregge tinggal tunggu hari lagi ni.. today dah ada sign nak bersalin insyallah semua baik dan dilindungi oleh Allah SWT. Takut? memang la ada sebab keep guessing when is the time kan. nobody know bila masa nak bersalin apa lagi 1st time mummy mcm me. Nama pun blum dapat lagi aduiii.. adala nama2  yg i berkena tapi tak decide lagi mana satu. takpe kumpulkan dulu after tat bila da sampai masa nanti mesti tau mana satu nak guna kan :) 

January 27, 2012

Curry for Lunch??

asyik ingat nak melahap jer kan :D. ni i nak share kepandaian i memasak -

opps takde la pandai sangat tapi bole la ( at least takde lagi org sakit lepas

makan masakan i LOL ) masa cuti cuti CNY last monday tu i masak curry beef .

simple simple jer. takde la complicated sangat.

Bahan yg perlu mesti la

1.Daging lembu (Daging pinang / sirloin) :D 
2.Serbuk kari - i guna serbuk kari babas
3.Kayu manis
4.Cengkih,
5.Bunga lawang,
6.Daud kari
7.Kentang mesti ada
8.Santan.
9.Fish sos (1 sudu kecil jer)
10. Perisa - gula / garam
11. Bawang putih &halia ditumbuk.

eeee banyak guna bahan2 ni kan ? tapi pepandai la u all nak adjust amountnya kalau

daging tu berkilo kilo :D banyakkan la bahan tu  ya. i tak guna cooking oil masak

curry ni. i didihkan santan sampai bertukar jadi minyak. lepas tu tumis la kayu manis,

bunga lawang, cengkih, bawang,daun kari dan rempah kari hingga naik bau.

Bila dah semerbak baunya, dan terbit minyak, masukkan  daging , kentang dan santan.

i tak guna air biasa sebabnya i nak kari i lebih rasa lemak berkrim disukai ramai :D.

Dan sebab tu la juga i masukan daging dan kentang sekali.Bila kentang tu empuk wahhh

lagi la yum yum..Lepas tu tambahkan perisa garam/gula dan fish sos.




 

aahhhh ada siap pun curry i... kita kan meraihkan chinese

new year jugak sebab tu la ada nasi empit adabi..selamat menjamu selera..

sekian dan terima kasih LOL..




January 21, 2012



Gong Xi Fa Cai 2012

well, standard la kan bila chinese new year ja limau mandarin  pun

berlambak lambak dipasaran. kat rumah pun ada 2 kotak. bisa deman kalau nak

habiskan semua ;D anyway  I wish a happy, healthy and prosperous new year..

healthy & strong like dragon.. ;)

but not a fat dragon ya' LOL



elegance dragon? Perhaps  pink dragon?

hmmm better "Red and Elegance Dragon"





Saturday morning..

Gooooodddd morninggg!!! its saturday and today bangun awal ckit jer nak gi Pasar besar

Kota Kinabalu. Nak beli ikan dan sayuran..huhuhu not really like veggie actually.

tapi takkanla disebabkan i tak makan sayur orang rumah i pun tak makan jugakkan :D.

 jom kita jalan2 tengok ada apa kat pasar.



Pasar Ikan, Kota Kinabalu



udang segar ni RM18/kg



Ikan ni my favourite fishy - Ikan sulit nama saintifiknye i tak tau la LOL.

ikan ni goreng je pun sodapp.. atk pun makan dgn my favourite Kicap Habhal.

Fuhhhh terasa isinya yg lemak manis tu..


honestly i tak tau yang ni ikan apa but i gelar ikan ni dgn nama 'cutey blue fishy' LOL


ikan putih biasanya RM15-18/kg

Udang Galah tu RM38/kg

............................


so ni la hasilnya lepas dari pasar ikan.
Ikan sulit 2kg
Ikan tulai 1kg
Sotong 1kg
Ayam 1kg

semua da dlm fridge.

Now jum kita gi masuk pasar sayur pulak k..



Tomato i beli  RM5/kg
cili RM2


Potato 1kg RM3
Carot RM2.80

Yang ni Tauhu segar
dengan Tempeh RM2 -3 bungkus

Tempeh is a traditional soy product originally from Indonesia.

 It is made by a natural culturing and controlled fermentation process that binds soybeans

into a cake form, at 1st i pun tak tau tempeh tu dibuat dari apa so i "google" jer la.

By the way my maid from indonesia tu la pasal tauhu dan tempeh :D

sebab tu la tempeh and tauhu ni menjadi salah satu hidangan i kat rumah.

ok dah selesai membeli makanan basah dan kering..

perut pun dah lapar jommm gi makan soto ;D

 
Blog Template by Delicious Design Studio