asyik ingat nak melahap jer kan :D. ni i nak share kepandaian i memasak -
opps takde la pandai sangat tapi bole la ( at least takde lagi org sakit lepas
makan masakan i LOL ) masa cuti cuti CNY last monday tu i masak curry beef .
simple simple jer. takde la complicated sangat.
Bahan yg perlu mesti la
1.Daging lembu (Daging pinang / sirloin) :D
2.Serbuk kari - i guna serbuk kari babas
3.Kayu manis
4.Cengkih,
5.Bunga lawang,
6.Daud kari
7.Kentang mesti ada
8.Santan.
9.Fish sos (1 sudu kecil jer)
10. Perisa - gula / garam
11. Bawang putih &halia ditumbuk.
eeee banyak guna bahan2 ni kan ? tapi pepandai la u all nak adjust amountnya kalau
daging tu berkilo kilo :D banyakkan la bahan tu ya. i tak guna cooking oil masak
curry ni. i didihkan santan sampai bertukar jadi minyak. lepas tu tumis la kayu manis,
bunga lawang, cengkih, bawang,daun kari dan rempah kari hingga naik bau.
Bila dah semerbak baunya, dan terbit minyak, masukkan daging , kentang dan santan.
i tak guna air biasa sebabnya i nak kari i lebih rasa lemak berkrim disukai ramai :D.
Dan sebab tu la juga i masukan daging dan kentang sekali.Bila kentang tu empuk wahhh
lagi la yum yum..Lepas tu tambahkan perisa garam/gula dan fish sos.
curry ni. i didihkan santan sampai bertukar jadi minyak. lepas tu tumis la kayu manis,
bunga lawang, cengkih, bawang,daun kari dan rempah kari hingga naik bau.
Bila dah semerbak baunya, dan terbit minyak, masukkan daging , kentang dan santan.
i tak guna air biasa sebabnya i nak kari i lebih rasa lemak berkrim disukai ramai :D.
Dan sebab tu la juga i masukan daging dan kentang sekali.Bila kentang tu empuk wahhh
lagi la yum yum..Lepas tu tambahkan perisa garam/gula dan fish sos.
aahhhh ada siap pun curry i... kita kan meraihkan chinese
new year jugak sebab tu la ada nasi empit adabi..selamat menjamu selera..
sekian dan terima kasih LOL..
1 comments:
Hello Zarina,
Thanks for visiting my blog. I do have some charm packs for sale, if you are still interested. You can see them on my Destash page, or email me at afabriccase@yahoo.com.
Best
Zara
Post a Comment